Principalele subiecte discutate în cadrul Consiliului ECOFIN au fost:

Uniunea bancară: Consiliul sprijină pachetul de măsuri în vederea reducerii riscului bancar

În vederea introducerii unui pachet legislativ destinat reducerii riscurilor din sectorul bancar din Uniunea Europeană, Consiliul a adoptat următoarele măsuri: stabilirea unui cadru îmbunătățit pentru soluționarea problemelor bancare, introducerea posibilității ca autoritățile să suspende plățile bancare sau obligațiile contractuale și consolidarea nevoilor de capital ale băncilor.

În plus, pachetul bancar conține măsuri pentru îmbunătățirea capacității de creditare a băncilor și pentru facilitarea unui rol mai important al băncilor pe piețele de capital. Acesta mai prevede reducerea sarcinii administrative pentru băncile mai mici și consolidarea capacității băncilor de a acorda împrumuturi IMM-urilor și de a finanța proiecte de infrastructură și reducerea costurilor de emitere/deținere a anumitor instrumente, cum este cazul instrumentelor de securitizare.

Impozitarea economiei digitale (ISD)

Consiliul ECOFIN a respins propunerea Comisiei din 21 martie 2018 cu privire la impozitarea economiei digitale din cauza lipsei de acord între statele membre. Cu toate acestea, Franța și Germania au relansat ideea unei minime impozitări care implică numai veniturile din publicitatea online, solicitând Comisiei să modifice în profunzime propunerea în conformitate cu acest nou compromis și îndemnând Consiliul să o adopte înainte de martie 2019. Acest compromis se bazează și pe o clauză de caducitate inversă, ceea ce înseamnă că directiva care urmează să fie elaborată ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, în cazul în care o soluție internațională la nivelul OCDE nu va fi adoptată.

Accesați aici textul integral al declarației comune franco-germane.

Referitor la același subiect, rapoartele europarlamentarilor Paul Tang (S&D, Olanda), raportorul propunerii de impozitare a economiei digitale, și Driusz Rosati (PPE, Polonia), raportorul propunerii de impozitare corporativă a prezenței digitale semnificative, au fost aprobate ieri în cadrul Comisiei ECON a Parlamentului European. În comparație cu propunerea inițială a Comisiei, raportul lui Paul Tang include o extindere a domeniului de aplicare pentru a include furnizarea de video, audio, jocuri sau text utilizând o interfață digitală (acoperind în special Netflix și YouTube), o clauză de caducitate (legată de CCTB/CCCTB sau de un acord internațional la nivelul OECD/Națiunilor Unite) și o clauză de revizuire pentru a evalua anumite elemente după doi ani de la intrarea în vigoare a Directivei. În ceea ce privește raportul lui Driusz Rosati, acesta a suferit modificări minore, inclusiv o legătură clară a textului cu CCTB/CCCTB – Baza comună de impozitare corporativă și o evaluare a sarcinii administrative pentru IMM-urile care urmează să fie efectuată la trei ani de la intrarea în vigoare a Directivei. Cu toate acestea, în ceea ce privește impozitarea, rolul Parlamentul European este numai unul consultativ urmând ca deciziile finale să fie luate la nivelul Consiliului.

Măsuri pentru combaterea spălării banilor

Consiliul a adoptat concluziile privind un plan de acțiune pentru o mai bună combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. Concluziile au stabilit o serie de acțiuni nelegislative pe termen scurt pentru a consolida supravegherea activităților de combatere a spălării banilor și a încuraja cooperarea dintre autoritățile competente.

Impozitare

Consiliul a adoptat trei acte legislative scurte care vizează ajustarea anumitor norme ale UE în materie de TVA pentru a rezolva patru probleme specifice, în așteptarea introducerii unui nou sistem de TVA, care să înlocuiască dispozițiile „tranzitorii” care se aplică în prezent. Acestea se referă la: stocul la dispoziția clientului, codul de înregistrare al clientului în scopuri de TVA pentru livrările de bunuri în interiorul UE, stabilirea regimului de TVA aplicabil tranzacțiilor în lanț, dovada livrării în interiorul UE. Aceste ajustări urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2020.

De asemenea, potrivit presei germane, în marja reuniuni ECOFIN, miniștrii de finanțe din zece state membre din zona euro, s-au reunit pentru a schița propunerea privind impozitarea tranzacțiilor financiare după modelul taxei aplicate deja în Franța. Conform propunerii, veniturile provenite din noua taxă ar contribui la finanțarea unui buget al zonei euro, iar țărilor participante li s-ar permite să utilizeze veniturile pentru a compensa contribuțiile lor la bugetul mai larg al Uniunii Europene.

Accesați articolul publicat de agenția de presă Reuters.

Pactul de stabilitate și creștere

Consiliul a evaluat procedurile de abatere în cazul unei devieri importante de la politica bugetară  pentru Ungaria și România. De asemenea, miniștrii de finanțe au inițiat procesul anual Semestrul european în scopul monitorizării politicilor economice, de ocupare a forței de muncă și fiscale ale statelor membre, pe baza unei prezentări din partea Comisiei.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați rezultatele Consiliului ECOFIN pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.

Sursă foto: consilium.europa.eu