Ancheta Cum-Ex, apărută ca urmare a dezvăluirilor din 18 octombrie 2018 a.c. ale jurnaliștilor de investigație, este condusă de organizația germană non-profit din domeniul mass-media numită CORRECTIV. Conform anchetei, se estimează că frauda fiscală CumEx, descoperită în anul 2012, ar fi afectat mai multe țări printre care: Germania, Belgia, Franța, Spania, Italia, Țările de Jos, Danemarca, Austria, Finlanda, Polonia, Republica Cehă, Norvegia și Suedia. Potrivit jurnaliștilor, acest sistem a determinat pierderea a până la 55,2 miliarde de euro sub formă de venituri fiscale în 11 state membre din Uniunea Europeană. Jurnaliștii estimează că băncile germane au exploatat o lacună legislativă care a permis părților implicate să pretindă dreptul de proprietate asupra acelorași titluri de valoare.
Rezoluția Parlamentului European stipulează că sistemele de arbitraj al dividendelor sau „Cum-Ex” denotă practica efectuării de operațiuni cu titluri de valoare astfel încât se maschează identitatea deținătorului real și permite ambelor sau mai multor părți implicate să solicite reduceri fiscale pentru impozitul aplicat câștigurilor de capital care a fost plătit o singură dată, iar această dublă proprietate permite ambelor părți să solicite rabaturi fiscale.
Conform Rezoluției Parlamentului European, adoptarea unor reforme la nivelul Consiliului, Comisiei, Autorității Bancare Europene și Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe este necesară în vederea supravegherii autorităților naționale de reglementare. Rezoluția invită autoritățile fiscale naționale să valorifice dispozițiile Directivei DAC 6 în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal cu privire la mecanismele transfrontaliere care fac obiectul raportării și solicită ca DAC 6 să fie consolidată pentru a impune prezentarea obligatorie a sistemelor de arbitraj al dividendelor, inclusiv acordarea de dividende și restituiri de impozit pe câștigurile de capital. Parlamentul European consideră că lucrările comisiilor TAXE, TAX2, PANA și TAX3 ar trebui să continue în următoarea legislatură, în cadrul unei structuri permanente a Parlamentului, de exemplu o subcomisie a Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON) și invită comisia specială TAX3 să desfășoare o evaluare proprie a dezvăluirilor legate de cazul Cum-Ex și să includă constatările, precum și eventualele recomandări care se impun în raportul său final.
Pentru a vizualiza textul integral al Rezoluției în limba română, vă rugăm accesați site-ul Parlamentului European.