Printre principalele subiecte discutate s-a regăsit impactul digitalizării asupra diferitelor sisteme de impozitare din Uniunea Europeană. În discursul de deschidere, președintele ETAF, Philippe Arraou, a evidențiat importanța oportunităților pe care digitalizarea le oferă statelor membre și profesioniștilor din domeniul fiscalității pentru a continua să dețină un rol cheie în acest nou context. Președintele ETAF a subliniat, de asemenea, rolul administrației publice, despre care a opinat că ar trebui „să asigure infrastructura digitală la nivel înalt pentru procesul de colectare de taxe și pentru părțile implicate”.
David Boublil, membru al cabinetului Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, a vorbit despre necesitatea unor modificări majore pe care digitalizarea le produce în economie și despre oportunitățile legate de utilizarea tehnologiilor digitale în interiorul sistemelor fiscale. Acesta a indicat că „digitalizarea ar putea aduce beneficii pentru contribuabilii cu abilități digitale, dar trebuie să avem grijă de toți contribuabilii” și că noile tehnologii digitale pot fi utile pentru administrațiile fiscale în vederea procesării unui volum mare de date într-o manieră eficientă. În final, acesta a subliniat evoluția rolului jucat de consultanții fiscali în sistemele fiscale, datorat complexității acestui domeniu.
În primul panel, David Boublil, Elo Madiste (consilier pentru fiscalitate, Reprezentanța Permanentă a Estoniei pe lângă UE), Michel Van Hoegaerden (manager de program în cadrul Serviciului Public Federal al Finanțelor din Belgia) și Luigi Carunchio (Dottore Commercialista, Italia) au discutat despre Impactul digitalizării asupra relației dintre contribuabili și autoritățile fiscale, cu referire la modelul estonian în care 99% dintre declarațiile fiscale sunt depuse online, populația cunoscând bine acest sistem.
În al doilea panel, intitulat Noile tehnologii digitale: provocări și oportunități, Caroline Malcolm (Senior Advisor – Impozitare și digitalizare în Centrul de Impozitare și Administrarea politicilor în cadrul OCDE), prof. univ. dr. Robby Houben (Unversitatea din Anvers), avocatul Baker McKenzie și Riccardo Lambri (Dottore Commercialista, expert fiscal în domeniul activelor digitale) au avut o discuție foarte interesantă despre impactul posibil al tehnologiei blockchain în sistemele fiscale și riscurile asociate pieței de criptomonede.
Pentru mai multe detalii despre conferință, vă rugăm să accesați documentul publicat pe site-ul ETAF.
Sursă foto: www.etaf.tax