Marți, 6 noiembrie a.c., miniștrii de finanțe din statele membre vor discuta propunerea Comisiei privind impozitarea activităților platformelor digitale cu 3% din cifra de afaceri. Președinția austriacă invită miniștrii de finanțe să își exprime punctul de vedere pentru a ajunge la un consens înaintea Consiliului ECOFIN programat în luna decembrie și să adopte o poziție cu privire la două subiecte: domeniul de aplicare și clauza de caducitate.
Primul subiect se concentrează pe excluderea datelor referitoare la vânzări din domeniul de aplicare. Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a încercat să convingă Germania de faptul că DST (Digital Service Tax) nu va afecta industria locală producătoare de mașini.
Cu privire la clauza de caducitate sunt analizate două opțiuni. Prima se referă la expirarea automată, împreună cu o declarație a Consiliului prin care se solicită Comisiei să abroge directiva în cazul în care se ajunge la o soluție globală la nivelul OCDE înainte de acea dată. A doua opțiune presupune o clauză de revizuire prin care se solicită Comisiei să prezinte Consiliului un raport în care să evalueze modul în care OCDE acționează în această privință cu 18 luni înainte de dată respectivă.
Progrese suplimentare sunt raportate în privința colectării de taxe, statele membre opunându-se creării „Ghișeului unic”, proiect propus de Comisie, considerându-l costisitor și împovărător având în vedere natura intermediară a impozitării serviciilor digitale.
Accesați aici ordinea de zi a Consiliului Afaceri Economice și Financiare
Din partea României, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, va participa la reuniunile Consiliului ECOFIN.
Mai multe detalii, disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice
Marea Britanie va introduce impozitarea serviciilor digitale în anul 2020
Luni, 29 octombrie a.c., ministrul britanic al finanțelor, Philippe Hammond, a anunțat, în timpul declarației sale din Camera Comunelor, introducerea unei taxe care vizează giganții din industria internetului. Propunerea nu este departe de cea discutată în prezent la nivel european și prevede o impozitare de 2% a „giganților digitali”, impozit ce va fi aplicat companiilor cu o cifră de afaceri globală mai mare de 500 milioane de lire sterline. Acest impozit se aplică veniturilor obținute de către motoarele de căutare, platformele social media sau piețele online din colectarea datelor utilizatorilor britanici.