European Tax Adviser Federation (ETAF) a publicat buletinul de știri din data de 10 septembrie. Principalele subiecte abordate sunt:
Franța reafirmă susținerea Germaniei cu privire la impozitarea economiei digitale
Pe 6 septembrie 2018, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a reiterat susținerea Berlinului referitor la propunerea Comisiei cu privire la impozitarea giganților digitali. În ciuda unor controverse apărute în presa germană, Germania pare să fie de acord cu principiul propunerii, însă consensul este greu de obținut pe fondul unor dezbateri interne. Susținerea propunerii de către Germania este crucială pentru Franța deoarece, la ora actuală, poziția celorlalte state membre evoluează. În acest moment, doar Irlanda își menține opoziția de principiu, în timp ce celelalte state membre iau în calcul și alți parametri, cu toate că majoritatea dorește adoptarea unei poziții unitare la nivel internațional. Declarația ministrului francez a avut loc înaintea ședinței informale a miniștrilor de finanțe din Uniunea Europeană din 7-8 septembrie.
Cazul Engie: Luxemburgul va ataca decizia Comisiei Europene
Într-un comunicat de presă datând din 31 august, guvernul luxemburghez și-a afirmat decizia de a face apel la Tribunalul Uniunii Europene cu privire la decizia Comisiei Europene împotriva deciziei de recuperare de către Luxemburg a 120 milioane de euro din partea grupul Engie. Decizia din 20 iunie 2018 a hotărât că deciziile fiscale emise de Luxemburg cu privire la cele două structuri de finanțare intragrup oferă grupului Engie un tratament fiscal preferențial ce nu reflectă realitatea economică și care duce la un avantaj competitiv în Luxemburg, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a estimat că grupul Engie a reușit să evite impozitarea în cazul a 99% din profiturile realizate de cele două entități (Engie LNG Supply and Engie Treasury Management). Citiți mai departe.
Raportul OECD evidențiază o tendință de reducere a impozitului pe profit pentru societățile comerciale
În data de 5 septembrie 2018, OECD a publicat un raport cu privire la reformele fiscale din 38 de state analizate. Potrivit acestui raport, Franța, Letonia, Argentina și Statele Unite au întreprins reforme fiscale majore cu precădere în sfera încurajării investițiilor. Acest raport subliniază o tendință de reducere a impozitul pe profit, măsură determinată de reforme semnificative într-un număr de țări mari, cu rate de impozitare ale societăților comerciale ridicate în mod tradițional. Mai mult, raportul subliniază că impozitarea economiei digitale a devenit o prioritate pentru mai multe economii, dar că disparitățile de opinii între țări au împiedicat adoptarea unei abordări comune, ce ar putea duce la introducerea unor măsuri eterogene, creând complexitate și incertitudine. Citiți mai departe.
Pentru consultarea newsletter-ului complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.