Consiliul adoptă reguli mai aspre împotriva spălării banilor
În data de 11 octombrie a.c., Consiliul a adoptat o nouă directivă împotriva spălării banilor, care introduce noi prevederi de drept penal pentru a perturba și bloca accesul infractorilor la resurse financiare, inclusiv cele utilizate pentru finanțarea activităților teroriste. Noua directivă completează Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, care a fost adoptată oficial în mai 2018.
Noile prevederi vizează:
-
- stabilirea unor norme minime pentru definirea infracțiunilor și a sancțiunilor legate de spălarea banilor. Activitățile de spălare a banilor se vor sancționa cu o pedeapsă maximă cu închisoarea de 4 ani, iar judecătorii pot impune sancțiuni și măsuri suplimentare;
-
- posibilitatea de a trage la răspundere entitățile juridice pentru anumite activități de spălare a banilor, acestea fiind pasibile de o serie de sancțiuni;
- înlăturarea obstacolelor din calea cooperării judiciare și polițienești transfrontaliere, prin introducerea de dispoziții comune care urmăresc perfecționarea investigațiilor.
Accesați comunicatul de presă al Consiliului
Lista neagră a paradisurilor fiscale ar putea include în viitor și state membre UE
Uniunea Europeană ia în considerare evaluarea propriilor state membre pentru a determina dacă acestea ar trebui incluse în lista neagră a paradisurilor fiscale, în prezent limitată la state din afara UE. Președinta Grupului pentru codul de conduită privind impozitarea întreprinderilor, Fabrizia Lapecorella, a declarat, în cadrul unei întâlniri din data de 10 octombrie cu membrii comitetului special TAX 3 al Parlamentului European, că se discută evaluarea statelor membre UE pe baza acelorași criterii ca în cazul statelor non-membre UE.
Pentru a consulta newsletter-ul complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.