În lipsa adoptării unui acord la nivel european până la finalul anului 2018, Franța și Austria decid să introducă impozitarea serviciilor digitale, la nivel național,  începând cu 1 ianuarie 2019. Cu toate că, de-a lungul anului precedent, Franța și Germania au insistat asupra introducerii impozitului, nu s-a reușit adoptarea unui vot în unanimitate la nivelul Consiliul Uniunii Europe, prezidat de Austria până la 31 decembrie anul trecut și al cărui rol în politica fiscală este decizional.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno le Maire, care a susținut cu fermitate adoptarea impozitării serviciilor digitale la nivelul Uniunii Europene, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă din data de 17 decembrie 2018, că Franța va introduce impozitarea economiei digitale de la 1 ianuarie 2019. Acesta a declarat că noua taxă ar putea aduce până la 500 de milioane de euro pe an la bugetul de stat ducând astfel la impozitarea echitabilă a giganților digitali (Google, Apple, Facebook, Amazon etc.), ce dețin sediul social în Europa în țările cu fiscalitate avantajoasă, cu toate că veniturile acestora nu sunt generate acolo. În același timp, le Maire și-a reiterat susținerea pentru a ajunge la o decizie unanimă privind directiva europeană până în martie 2019, acesta declarând că „va lua măsuri cu omologul său german pentru a convinge cele câteva state care se opun acestor impozite digitale la nivel european”.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați site-ul Guvernului francez.

În același timp, Austria, țară a cărei președinție rotativă a Consiliul Uniunii Europene s-a încheiat la 31 decembrie 2018, fiind urmată de România, dorește introducerea unei taxe proprii pentru companiile digitale, inclusiv Facebook și Amazon. Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a declarat sâmbătă, 29 decembrie 2018, că taxa va completa directiva europeană, urmând ca detaliile asupra prevederilor taxei naționale să fie discutate în ședința de guvern din 10-11 ianuarie 2019.

Pentru mai multe detalii, vă rugam să accesați articolul de pe Agenția de presă Reuters.

Sursă foto: www.gouvernement.fr