Bună ziua,

Vă mulțumesc pentru invitație! Îmi aduc aminte că am fost de mai multe ori aici, dar din mai multe posturi. Nu sunt primul care a venit să vorbească de la acest pupitru care a trecut și prin partea publică, care a avut de a face atât cu administrația publică, cât și cu mediul de afaceri, ca să își dea seama din toate părțile ce înseamnă această profesie și care este utilitatea ei socială.

Dar, când mă gândeam la aceste aspecte, mi-am adus aminte că la Ziua Națională a Contabilului Român din acest an am vorbit despre misiunea socială a profesiei noastre.

Doresc să vă vorbesc puțin despre tema Congresului, Gândirea integrată, globalizarea și tehnologia – viitorul profesiei. Este un pic de sperietoare care se plimbă acum prin toate profesiile. Domnul avocat Gheorghe Florea, președintele UNBR, vorbea mai devreme despre profesia de avocat, de cea de contabil, de auditor, de consultant fiscal, toate aceste profesii care suportă un grad mare de automatizare. Artificial intelligence, roboți, totul se întâmplă în doar câțiva ani. Cum va arăta profesia noastră peste câțiva ani, nimeni nu știe. Nu știm unde ne vom găsi, dar ne așteptăm la ce este mai rău. Cred că de fapt, aceasta este o chestiune pe care aș vrea să o lămuresc puțin din punctul meu de vedere, să vă spun la ce mă aștept eu să se întâmple și cum cred eu că sta lucrurile în toate profesiile acestea care privesc servicii sociale profesionale.

Dar să vorbim acum de cele economico-financiare și juridice pe care le am prezente aici. Perspectiva din care m-am gândit este cea de părinte. Fata mea are zece ani. Am fost prezent la o sesiune de comunicări la care au participat cercetători din domeniul auto care, după toate discuțiile lor, mi-au spus că, peste opt ani, când va trebui să susțină fata mea examenul pentru obținerea permisului de conducere auto nu va mai fi nevoie de acest act. Pentru că dumnealor la asta muncesc, la așa-numitele self driving cars. Fiica mea nu va mai avea nevoie de carnet de conducere pentru că se va deplasa cu un autoturism care se va conduce singur. Și asta în doar opt ani de zile. Nu știu dacă această perspectivă vă liniștește sau vă creează o angoasă și mai mare. Dar pe mine m-a făcut să mă gândesc la ce se va întâmpla cu profesia noastră, că tot fata mea m-a chemat la ea la școală, la un eveniment unde a trebuit, ca părinte, să le explic copiilor ce fac eu zi cu zi. Eu sunt consultant fiscal. Încercați dumneavoastră să le spuneți unor copii de nouă ani ce face un consultant fiscal sau un contabil. E ceva foarte plictisitor și foarte arid, dar, până la urmă, dacă vrei să explici profesia aceasta în cuvinte simple, ca să le înțeleagă un copil, de fapt ajungem la ceea ce cred că va fi profesia aceasta peste câțiva ani, atunci când poate fata mea o să ajungă și ea să profeseze în acest domeniu. Și mă leg aici de o explicație care nu-mi aparține, ci este a unui domn profesor de la Universitatea Politehnică, matematician, care se ocupă în momentul acesta de creierele talentate și care a spus astfel: „În lumea aceasta, nu vă temeți de tehnologie, pentru că trebuie să o folosim”. După cum spunea și doamna președinte IFAC, Rachel Grimes, în lume, în momentul acesta sunt 8.000 de specializări. Un om capabil devine specialist într-unul din cele 8.000 de domenii, un om foarte capabil poate și în două, iar un om care este aproape genial sau poate chiar e, în trei sau patru, dar mai mult nu pentru că avem o cantitate de informații și doar pe aceea o putem absorbi.

Ca noi să acumulăm această cantitate de informație, trebuie să petrecem 10.000 de ore. 7.000 dintre acele ore sunt în calculator și eu nu mai trebuie să le știu. Trebuie să petrec restul de 3.000 de ore ca să știu ce este în calculator și cum să le folosesc. În momentul acesta eu pot petrece 3.000 de ore, până la 10.000 de ore, ca să devin din start, singur, specialist în trei domenii cel puțin. Dacă sunt capabil, în șase, și dacă sunt foarte capabil în zece. Pentru că trebuie să folosesc calculatorul cu celelalte cunoștințe pe care le are și eu să pot să jonglez, în termeni pozitivi, toate aceste cunoștințe și să dau un produs integrat clientului meu. Deci, dacă mă întrebați pe mine, eu cred că fata mea, dacă va dori, va putea peste nouă ani să fie expert contabil, consultant fiscal, auditor și avocat, la un loc. Și acesta nu este un lucru rău. Spre asta cred că ne îndreptăm și trebuie să ne adaptăm.

Vă mulțumesc și vă doresc „La mulți ani!”.