Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor invitați,

În numele celor 23.000 de avocați din România, am onoarea să salut Congresul profesiei contabile, desfășurat în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și al împlinirii vârstei venerabile a profesiei contabile. Doresc succes lucrărilor Congresului, felicitându-vă pentru tema aleasă și pentru preocuparea de a construi, alături de toți cei care sunt implicați în ceea ce înseamnă construcția făcută pe bază de lege, în condițiile în care profesiile noastre sunt subordonate acelorași rațiuni morale, principii fundamentale și valori în care credem deopotrivă. Ne leagă indestructibil viața și reglementările legale în vigoare. Mesajul corpului profesional pe care îl reprezint și al meu, cu insistență, către conducerea CECCAR este să apărați cât se poate caracterul de profesie legal reglementată al profesiei contabile cu garanțiile pe care legea le prevede pentru acest lucru.

Existența unui corp profesional cu atribuții specifice, accesul la exercitarea profesiei în condițiile prevăzute de lege, garanția că cunoașterea dreptului românesc este pavăza în raport de care reușim să respectăm tradiția națională a profesiei. Și, fără a precupeți niciun efort pentru ceea ce înseamnă implicarea efectivă în globalizarea profesiilor, care furnizează servicii profesionale intelectuale, să respectăm tradiția fiecăreia dintre profesiile noastre.

Sunt prezent și pentru a transmite Congresului un alt mesaj: este vremea serviciilor profesionale integrate. Europa cunoaște dezvoltarea societăților profesionale multiprofesionale integrate. Există un curent european în raport de care deopotrivă, în entități organizate, colaborează avocați, notari, consilieri în proprietate industrială, consultanți fiscali, pentru că managerii au nevoie de servicii profesionale integrate. Mediul de afaceri are nevoie de expertiză combinată. Conlucrarea în ceea ce înseamnă gândirea integrată înseamnă, în realitate, conlucrare între profesii care se intersectează, au valori și principii comune, același ideal și năzuință, aceea de a construi.

Vă mulțumesc!